Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ)

Image
google scholar logo scopus logo orcid logo researchgate logo

Παρασκευή Ζαχαρία

Επίκουρη καθηγήτρια

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Βιομηχανικά Εποπτικά Συστήματα Ελεγχόμενα από Ευρετικούς Αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης
ΤΟΜΕΑΣ:
Συστημάτων Βιομηχανικής Παραγωγής
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Βιομηχανικά Συστήματα και Εφαρμογές Μηχατρονικής

email p.zacharia@uniwa.gr
phone +30 210 538 1055
office ZA002, Ισόγειο, Κτήριο Ζ (Α΄ Πτέρυγα)
cv Πλήρες Βιογραφικό

H Παρασκευή Ζαχαρία είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής. Το 2002 πήρε το Δίπλωμα Μηχανολόγου & Αεροναυπηγού Μηχανικού στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2009 πήρε το διδακτορικό της (Ph.D.) στην περιοχή της Ρομποτικής και της Υπολογιστικής Νοημοσύνης από το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2016 πήρε το διδακτορικό της (Ph.D.) στην περιοχή της Διοίκησης Παραγωγής από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ιδίου Πανεπιστημίου.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον σχεδιασμό βέλτιστου χρονο-προγραμματισμού και την ανάπτυξη εξελικτικών αλγορίθμων για εφαρμογές σε ρομποτικούς βραχίονες και αυτόνομα οχήματα με μεθόδους Υπολογιστικής Νοημοσύνης (Ασαφής λογική, Νευρωνικά Δίκτυα). Επίσης, ασχολείται με τη βελτιστοποίηση κριτηρίων σε γραμμές παραγωγής με έμφαση στον χρονικό προγραμματισμό παραγωγής, στον χρονικό προγραμματισμό προσωπικού, στον σχεδιασμό και εξισορρόπηση γραμμών συναρμολόγησης.

Το συγγραφικό της έργο που περιλαμβάνει 20 εργασίες σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, 12 εργασίες σε συνέδρια και 2 κεφάλαια σε βιβλία. Έχει λάβει περισσότερες από 600 ετεροαναφορές στο Google Scholar με δείκτη απήχησης h-index=12. Έχει διατελέσει κριτής για περισσότερα από 10 διεθνή περιοδικά υψηλού δείκτη απήχησης και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Ανάπτυξη στρατηγικών ελέγχου βιομηχανικών ρομπότ στη γραμμή παραγωγής μιας βιομηχανίας μέσω ευφυών συστημάτων ελέγχου συνδυάζοντας μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης, συστήματα βελτιστοποίησης με ευρετικούς αλγόριθμους και Τεχνητή Όραση.

  • Χρονοπρογραμματισμός εργασιών και σχεδιασμός κίνησης (task scheduling and motion planning) με αποφυγή εμποδίων με χρήση Ρομποτικών βραχιόνων.

  • Σχεδιασμός της παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων με στόχο τη βελτιστοποίηση κριτηρίων που σχετίζονται με τη γραμμή παραγωγής, μέσω ευρετικών αλγορίθμων.

  • Βελτιστοποίηση της διαδρομής ρομποτικών βραχιόνων για την κίνηση σε περιβάλλον με ή χωρίς εμπόδια με βασικό κριτήριο τον χρόνο εργασίας λαμβάνοντας υπόψη την πολλαπλότητα των διαμορφώσεων των ρομπότ.

  • Ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεταφοράς με χρήση Αυτόνομων Οχημάτων και εφαρμογή σε βιομηχανικό περιβάλλον και στην εφοδιαστική πόλεων (city logistics).

Επικοινωνία

 Γραμματεία Τμήματος:

  Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 
Πανεπιστημιούπολη
Αρχαίου Ελαιώνα
Θηβών 250 & Π. Ράλλη
122 41 Αιγάλεω
Κτήριο Ζ, Πτέρυγα Α
Γραφείο ΖΑ207 (2ος Όροφος)
  +30 210 538 1726, 
+30 210 538 1727
   idpe@uniwa.gr



UniwaLOgo Colour 1